Responsive design

Niet-responsive websites worden afgestraft

Responsive website Google afstraffing

Vanaf dinsdag worden websites die niet responsive zijn afgestraft door Google. Oftewel, is jouw website niet geschikt voor mobiele apparaten, dan zal deze zakken in de mobiele zoekresultaten.

De vele waarschuwingen van Google is je vast niet ontgaan, zorg ervoor dat jouw website vóór 21 april mobielvriendelijk is! Al vanaf 26 februari kondigt Google aan dat vanaf 21 april vele sites die niet mobielvriendelijk zijn uit de mobiele zoekresultaten worden verwijdert. Komt de helft van je bezoekers van mobielgebruik, dan kost dit toch de helft van je omzet.

Google gaat dus mobiele websites voorrang geven. De websites die inmiddels al zijn geindexeert als mobielvriendelijk, beschikken al over het label ‘mobiel vriendelijk’ in de mobiele zoekresultaten. Dit gaat op basis van paginaniveau. Het kan zijn dat pagina’s die niet geschikt zijn voor mobiel niet geheel verdwijnen maar een lagere ranking in de zoekmachine krijgen. Per saldo gaat de wel mobielvriendelijke pagina verkeer winnen.

Wat gaat er precies gebeuren?

  • Het geldt enkel voor smartphone ranking, dus niet voor tablet of desktop rankings.
  • Als je pagina door de Google mobiel test komt, blijf je ranken, als je er niet doorheen komt gaat je ranking OF dalen, OF vervalt (dit is nog niet geheel duidelijk).
  • Is jouw pagina door de test gekomen, dan heeft jouw pagina al een ‘mobiel vriendelijk’ label.
  • Het gaat per website URL, dus niet op site niveau. Mocht je een deel van je website mobiel hebben en een deel niet.
  • De rankverschuiving gaat in vanaf 21 april, niet op 21 april.

Ondanks de vele waarschuwingen zijn er nog genoeg grote jongens die nog niet over een mobielvriendelijke website beschikken. Over het algemeen hebben reiswebsites de boel het beste in orde, de financiële sector blijft echter nog achter.

Wacht dus niet tot het te laat is en zorg ervoor dat jouw website de mobiele positie blijft houden.