Consumentengedrag

Google for jobs – Wat gaat het betekenen voor de banenmarkt in Nederland?

Nadat Google for jobs vorig jaar in het Verenigd koninkrijk werd gelanceerd, werd de banenmarkt ernstig op zijn kop gezet. Naar verwachting wordt Google for jobs begin deze zomer ook gelanceerd in Nederland. Maar wat is Google for jobs nu eigenlijk en wat gaat het betekenen voor de banenmarkt in Nederland?

 

Wat is Google for jobs

Op dit moment vechten de baan aanbieders door middel van SEO en SEA uit wie de hoogste plaats bemachtigd in de zoekresultaten. Nu Google for jobs zijn intreden lijkt te gaan maken in Nederland gaat dit allemaal veranderen. Ook voor bedrijven waarvan de SEO en SEA niet goed ingericht is ontstaan er nu kansen. Google gaat microdata gebruiken om vacatures van allerlei bronnen op één plaats te zetten. Google for jobs komt namelijk altijd bovenaan in de zoekresultaten te staan. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘vacature online marketing’ dan komen de resultaten van Google for jobs als eerst naar voren. Het is dus ook van grote waarde als je vacature op Google for jobs goed zichtbaar is. Als je goed voorbereid bent op de komst van Google for jobs dan komen jouw vacatures boven aan te staan. Het doel van Google is om er met Google for jobs voor te zorgen dat baanzoekers makkelijker en effectiever gekoppeld kunnen worden aan de juiste vacatures. Het is echter niet mogelijk om de vacatures op Google for jobs zelf te plaatsen. Google blijft een zoekmachine en het blijft dus via externe websites gaan.

 

Mogelijkheden 

Momenteel is Google for jobs enkel een organische uitbreiding binnen Google. De mogelijkheid om te adverteren is er nog niet. De kans is groot dat dit nog wel toegevoegd gaat worden. Als je op dit moment het optimale uit de zichtbaarheid van de vacatures wilt halen, kun je het beste gebruik maken van Google Ads. Door het gebruik van Google Ads heb je de zekerheid dat je vacatures vertoont worden. Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je een logo toevoegt voor de zichtbaarheid, vervallen vacatures te verwijdert en de richtlijnen van Google te volgt bij het plaatsen van vacatures.

 

Wat betekent het voor baanzoekenden?

Google beschikt over veel informatie over jou als gebruiker. Deze informatie kunnen ze gebruiken om jou te koppelen aan vacatures die echt bij jou passen. Dit doet Google door middel van machine learning. Machine learning is een breed onderzoeksveld binnen kunstmatige intelligentie, dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van algoritmes en technieken waarmee computers kunnen leren. Op deze manier leert de computer jou als persoon kennen en kan zo de vacatures die vertoont worden personaliseren. Het zou dus voor werkzoekende makkelijker moeten worden om snel een geschikte baan te vinden.