Europees Parlement stemt in met komst van omstreden ‘uploadfilter’

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de nieuwe auteursrechtenrichtlijn na jaren van onderhandelen, compromissen sluiten en veel verzet. YouTube en Facebook en andere platformen krijgen hierdoor aansprakelijkheid voor auteursrechtelijk beschermde video’s, foto’s en muziek.

In totaal werd er door 348 parlementsleden voor de wet gestemd en door 274 parlementsleden werd een tegenstem uitgebracht. Dit betekent dat de nieuwe auteursrechtenrichtlijn doorgevoerd gaat worden. Met als gevolg dat internetplatformen zoals Facebook en YouTube filters moeten gaan installeren om inhoud te gaan controleren en waar nodig te verwijderen. Hiermee word de vrijheid op het internet beperkt. Eerder deze week werd er nog flink geprotesteerd maar dat mocht niet baten.

Het werk van makers, zoals artiesten en filmproducenten word vaak zonder toestemming geüpload naar online platforms. Hierdoor lopen deze partijen vaak inkomsten mis. De nieuwe richtlijn moet deze makers gaan beschermen.

Het uiteindelijke doel is dat platforms afspraken gaan maken met de rechthebbenden. Als deze afspraken niet worden gemaakt zal de content worden geblokkeerd (uploadfilter). De verwachting is dat vooral de grote partijen de afspraken gaan maken omdat ze anders hoge claims kunnen krijgen. Voor kleinere partijen word het waarschijnlijk wat lastiger omdat deze niet dezelfde juridische en technische capaciteit hebben als de grote partijen. Er word alleen gevreesd dat het ‘uploadfilter’ satire, grappige plaatjes en memes niet zou kunnen herkennen. Deze afbeeldingen worden dan gezien als parodieën en zijn dan uitgezonderd van het filter.

Uiteindelijk is er nog veel onduidelijkheid hoeveel impact het nieuwe ‘uploadfilter’ gaat hebben op de verschillende platformen. In de toekomst zal dit blijken.